Platter By Karol Okrasa najlepszą restauracją w Polsce w 2019 r.

Newsy

Platter By Karol Okrasa najlepszą restauracją w Polsce w 2019 r.

28 października 2019

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 845 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2019 ROKU została Platter By Karol Okrasa z Warszawy. Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2019 ROKU przypadł Karczmie pod Sokołem z Sokółki.

Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2019 został Maciej Majewski, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2019 została Iwona Niemczewska, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2019 – Rafał Durka, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2019 – Maciej Pisarek, KUCHARZEM MŁODYM TALENTEM ROKU 2019 – Krzysztof Konieczny. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019 otrzymał Maciej Nowicki, Wojciech Pasikowski dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019. Przyznano również dwie nagrody za DEBIUT ROKU 2019, które trafiły do warszawskich restauracji – Rest. Baczewskich oraz Niewinni Czarodzieje 2.0.

Uwieńczeniem wieczoru była 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród. Menu przygotował szef kuchni Pałacu Tłokinia – Andrzej Klimek.
Połączenie kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej, inspirowane kuchnią pierwszej właścicielki pałacu Pani Zofii Chrystowskiej sprawiło, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostały w pełni zaspokojone. W menu znalazła się: PRZYSTAWKA – Burak panna cotta i chrzan /śmietana wędzona / chrust z buraka / beza. ZUPA – Consomme z leśnych grzybów z pierożkiem z perliczki prażynką grzybową. DANIE GŁÓWNE – Jeleń / kluski żelazne /marchew /seler w cieście solnym /sos z jałowcem oraz DESER – Migdał / wanilia / kokos / biała czekolada. Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.

Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

djmedia:152

 

WYNIKI IX EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2019

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2019
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

GRAND AWARD – 3 WIDELCE+
SENSES RESTAURANT – Warszawa
ATELIER AMARO – Warszawa
RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
AMBER ROOM – Warszawa
GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa
KOGEL MOGEL – Kraków
N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice
STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
RESTAURACJA HALKA – Zakopane
RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg
PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
PINK LOBSTER – Warszawa

GRAND AWARD – 3 WIDELCE
RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane
Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
1906 GOURMET RESTAURANT – Ciekocino
SZARA GĘŚ – Kraków
RESTAURACJA Sand{acz} – Kołobrzeg
RESTAURACJA MARCONI – Łysomice
BOCCANERA – Kraków
FLAVORIA – Poznań
FORK RESTAURANT – Warszawa
RESTAURACJA LOBSTER W MARINE HOTEL – Kołobrzeg
TAWERNA FISZA CONCEPT BY MARCIN BUDYNEK – Augustów
RESTAURACJA POLANKA – Krosno
RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków
NOWINA – Warszawa
RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa
REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża
ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków
RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków
RESTAURACJA UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW – Niemcza
RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław
A NÓŻ WIDELEC – Poznań
FIORENTINA – Kraków
DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane
RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut
GRAND SIGNATURE – Kraków
QUALE RESTAURANT – Łódź
RESTAURACJA CZARNA OWCA – Piwniczna – Zdrój
RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa
RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa
RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów
BIESIADA OPOLSKA – Opole
CHAPEAU BAS – Ustka
RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa
RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
POD PAPUGAMI – Wrocław
RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
ENOTEKA PERGAMIN – Kraków
RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście
RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne
RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok
WILLA POPRAD – Rytro
ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice
PAWILON TOWARZYSKI – Białystok
RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce
RESTAURACJA PamPam – Warszawa
FILIPA 18 FOOD WINE ART – Kraków
RESTAURACJA KUCHNIA OTWARTA – Katowice
VENTO DI MARE – Opole
ZAFISHOWANI – Gdańsk
RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie
RESTAURACJA ART – Kraków
ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce
TRATTORIA ANTICA – Opole
RESTAURACJA ISTO – Katowice
RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
MORSKIE OPOWIEŚCI – Jarosławiec
RESTAURACJA YESIOTR W HOTELU ATUT – Licheń Stary

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
POD NOSEM – Kraków
LEŚNA PERŁA – Rudzieniec
RESTAURACJA BOSKO – Przemyśl
MILLE VIGIANI SYTA 93 – Warszawa
RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce
DWOREK NEW RESTAURANT – Bielska – Biała
RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa
GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
WŁOSKA – Kielce
RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice
ZIELONYM DO GÓRY – Kraków
RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka
PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów
RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne
RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki
FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Siemiatycze
RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała
LWIA BRAMA² – Wrocław

AWARD OF EXCELLENCE – 1 WIDELEC
RESTAURACJA MODRZEWIOWY DWÓR – Gliwice
SZARA EMINENCJA – Warszawa
RESTAURACJA 77 – Chałupy
RESTAURACJA DWÓR BISMARCKA – Mysłowice
RESTAURACJA NA DŁUGIEJ 2 – Wodzisław Śląski
RESTAURACJA DWA WIATRY – Śniadowo
WINOSFERA – Warszawa
SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno
RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów
LAVENDA GASTRO & CAFE – Poznań
PAŁAC BRUNÓW – Lwówek Śląski
RESTAURACJA SPOKOJNA – Łomża
KARDAMON RESTAURANT – Lublin
RESTAURACJA POZIOM – Gliwice

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2019
KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
GRAND AWARD – 3 WIDELCE
KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
JAKUBOWA IZBA – Ryki
NORDOWI MOL – Celbowo
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane
AWARD OF EXCELLENCE – 1 WIDELEC
KARCZMA U KLAGÓW – Łącko
KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław

NAGRODY SPECJALNE
SZEF KUCHNI ROKU 2019
Maciej Majewski
OSOBOWOŚC KULINARNA 2019
Iwona Niemczewska
SZEF KUCHNI JUTRA 2019
Rafał Durka
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2019
Maciej Pisarek
KUCHARZ MŁODY TALENT 2019
Krzysztof Konieczny
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019
Maciej Nowicki
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019
Wojciech Pasikowski
PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII
Henkell Freixenet Polska Sp. z o.o.
PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
DEBIUT ROKU 2019
Rest. Baczewskich – Warszawa
DEBIUT ROKU 2019
Niewinni Czarodzieje 2.0 – Warszawa
ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI
PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna.

Fot.: Materiały prasowe Poland 100 Best Restaurants